RELIGIOUS

ST. ANDREW PRESBYTERIAN CHURCH

iOWA CITY, IA

Originally located in Coralville, IA, St. Andrew Presbyterian Church moved to a new 24.6 acre site in nearby Iowa City. The sloped site allows the church to present a grand southwest two-story facade to visitors.

ST. MARK’S LUTHERAN CHURCH

MARION, IA

Located in northern Marion, St. Mark’s Lutheran Church (Faith & Life Center) is home to a large and cherished 125-year old congregation. The growing flock selected Hall & Hall Engineers  (HHE) to design an addition to their existing sanctuary.

Read More

HHE  has the expertise and previous religious institution design experience required for the project.

This new addition is architecturally similar to the existing building and intended to be the new front door welcoming visitors and members. The awning allows for drop off during inclement weather, ushering users into the church.

Project Features

  • Stormwater management area water feature

ECHO HILL PRESBYTERIAN CHURCH

MARION, IA

As Echo Hill Presbyterian Church grew, they selected Hall & Hall Engineers (HHE) for the development of a new site and building. Located in a rural area the eighteen-acre site required a Conditional Use Permit for a Religious Facility and on-site septic system.

Read More

The steadily growing congregation required a logical, well-thought plan for the parking lot and HHE’s master plan allows for expansion without disrupting operations and allowing deferment of improvement costs until parking needs increase. A traffic calming boulevard entrance provides a pastoral approach to the sanctuary and controls speed.

ST. JUDE’S EXPANSION

CEDAR RAPIDS, IA

In 2014 the 700 parishioners of St. Jude Church decided to expand and create a new community center. Once they reached a fundraising goal the church selected Hall & Hall Engineers and an architecture firm to design, engineering, and create construction documents for a new $ 4.3 million Community Center.

Read More

The design called the removal of existing HVAC units and 230-lf of a street to accommodate the new 9,100-sq. ft., two-story community center.

The new community center brings in natural light, connecting parishioners visually to nature via translucent walls topped with glass transom around the entire perimeter. A new five to eight-foot-high concrete retaining wall helped to form a new courtyard.