Kirkwood-Oakdale Campus

coralville, IA

Hall & Hall Engineers was responsible for the site design and engineering of the new Kirkwood-Oakdale campus. HHE’s role included concept design of innovative stormwater treatment solutions including rain gardens & bio-retention cells, native landscaping, permeable pavers, alternative energy, concept planning, and construction administration.

Read More

The design reduces the projects’s environmental impact and earned a LEED Gold Rating. The campus parking lot plays a critical role in this goal. By utilizing permeable pavers the parking lot will reduce stormwater run-of and the elimination of a conventional curb allows stormwater to flow into rain gardens and the bio-retention cells in the parking lot islands. The rain gardens and bio-retention cells filter and decreases stormwater run-off. HHE used native vegetation in the gardens and cells to aid in the absorption and cleansing of the rain water.

The hidden alternative energy solution is the use of a geothermal well to heat and cool the building.

 Project Highlights Project Features

  • LEED Gold Rating
  • Rain Garden & Bio-Retention Cells
  • Native landscaping
  • Green Roof
  • Permeable Pavers
  • 101,000 Total Building size


Washington, IA

 Hall & Hall Engineers partnered with a local architecture firm for Kirkwood Community College’s new two-story 36,900-sf Washington County Regional Center. Located south of Iowa City, in Washington County, the regional center gives Kirkwood a permanent presence in the county.

Read More

HHE’s skill with grading and engineering for the site were utilized because the new building is set on a knoll just northwest of the city of Washington, IA. Stormwater management, including manholes and intakes, were utilized on site, as well.

The regional center provides 115 parking spaces with the ability for future expansion.

 Services Provided

  • Land Surveying
  • Civil Engineering (including stormwater management)

Coe college Parking Improvements

Coe COllege: cedar rapids, IA

Historic Coe College, in Cedar Rapids, Iowa faced a conundrum; they needed to increase their parking capacity, while at the same time knowing that they were to lose parking due to The Eby Fieldhouse Renovations & Additions Project in the location of an existing parking lot.

Read More

Hall & Hall Engineers (HHE) team of landscape architects, engineers, and various designers tackled the issue and exceeded the client’s expectations with the solution’s results. HHE provided survey, design, green design grant assistance, right-of-way vacating and construction services to Coe College. The solution was the redevelopment and reconstruction of an open field and adjacent street, respectively.

The existing street, with parallel parking, had right-of-way vacated, was widened and redesigned allowing head-in parking, The open field was regraded, raised, and paved with permeable pavers. The pavers and an underground detention structure, reduce run-off and off-site stormwater impacts by allowing stormwater to pass through and be stored. Native vegetation was also installed to reduce runoff and site maintenance, decreasing the client’s lifecycle cost. In the end, overall parking was increased on campus, even with parking losses due to the new Eby Fieldhouse construction.